Starten met Jij en Je Gezondheid

Welkom bij de e-learning van Jij en Je Gezondheid. Om als professional goed van start te gaan met Jij en Je Gezondheid, raden we aan de volledige e-learning te doorlopen. Dit kan door de menustructuur te volgen.

1. Over Jij en Je Gezondheid (JEJG)

Het gaat goed met de Nederlandse jeugd. Toch is er nog veel winst te behalen op het gebied van gezondheid en ontwikkeling; denk aan psychosociale gezondheid en leefgewoonten. Hoe eerder gezondheidsproblemen en risicogedragingen worden gesignaleerd, hoe sneller gepaste ondersteuning geboden kan worden. Tijdige inzet van gepaste ondersteuning vergroot de kans dat een (beginnend) probleem laagdrempelig kan worden opgelost. Om de jeugd op tijd én op maat te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat JGZ de juiste jongeren in beeld krijgt. De gevalideerde vragenlijsten van JEJG faciliteren de JGZ screening, met als doel op langere termijn meer jongeren met een goede (psychosociale) gezondheid.

Waarom vragenlijsten?

Onderzoek heeft aangetoond dat jeugdigen met (internaliserende) problemen vaak niet worden gesignaleerd. De inzet van valide (digitale) vragenlijsten verbetert de signalering. De vragenlijsten verlagen de drempel voor ouders en jongeren om hun (internaliserende) problemen aan te kaarten. Daarnaast kan de JGZ professional een eventueel gesprek gerichter voeren als er op voorhand al informatie bekend is.

Waarom gevalideerd?

Door de inzet van gevalideerde vragenlijsten wordt de kans groter dat JGZ de juiste jongeren in beeld krijgt. Bij de vragenlijsten die in JEJG zijn opgenomen is via wetenschappelijk onderzoek gekeken of ze meten wat ze beogen te meten. Hierbij is gekeken naar de specificiteit (de mate waarin het instrument jongeren correct uitsluit), de sensitiviteit (de mate waarin het instrument jongeren correct herkent) en de samenhang tussen de vragen.

Onderwerpen vragenlijsten JEJG

De onderwerpen en bijbehorende vragenlijsten binnen JEJG zijn zorgvuldig geselecteerd door de leverancier. De onderwerpen kunnen apart aan/uit gezet worden – op het niveau van de regio maar ook op het niveau van een school. Het is belangrijk om te weten dat je per school dus een vragenlijst op maat kan aanbieden; jouw JGZ organisatie bepaalt de hoeveelheid onderwerpen (en dus de hoeveelheid vragen!). Vraag aan jouw regionale projectleider welke afspraken binnen jullie organisatie zijn gemaakt.

JEJG is geen doel maar een middel

JEJG ondersteunt het uitvoeren van de gezondheidsonderzoeken. De adviezen die JEJG geeft over bijvoorbeeld oproepen zijn goed onderbouwd, maar het eindoordeel ligt bij de JGZ professional. De eigen professionele blik is uiteindelijk leidend, JEJG is ondersteunend in het vormen van een oordeel.

Jouw mening telt!

JEJG is ontwikkeld voor de JGZ praktijk. Als leverancier willen we blijven aansluiten bij de praktijk. Jaarlijks zetten we een gebruikerstevredenheidsonderzoek uit onder alle JGZ professionals die JEJG gebruiken. We hopen dat je deze voor ons wilt invullen. Daarnaast hopen we van harte dat je alle punten van verbetering die gedurende het jaar bij je opkomen doorgeeft aan je regionale projectleider. Die verzamelt alle wensen en geeft dit aan ons door.