Nieuws

Vragenlijst voor Praktisch onderwijs beschikbaar

23-11-2022

Per schooljaar 2022-2023 is er – naast de huidige VO vragenlijst voor theoretisch onderwijs – een vragenlijst specifiek voor de praktische onderwijsniveaus beschikbaar. Deze is geschikt voor VMBO-B, K en G, Praktijkonderwijs en (indien bruikbaar) VSO), onder de voorwaarde dat alle leerlingen na invullen ook worden gezien voor een consult. Deze vragenlijst is namelijk niet geschikt voor risico-taxatie.

Aanleiding voor de ontwikkeling was dat de doelgroep van het praktisch onderwijs niet werd bediend met de huidige JEJG vragenlijst. De huidige vragenlijst bestaat uit gevalideerde vragenlijsten, die gezamenlijk teveel en te moeilijk zijn voor deze doelgroep. Onder JGZ professionals heerst wél tevredenheid over het algemeen gebruik van JEJG. Omdat er geen andere methode of instrument gevonden werd voor deze doelgroep, is besloten zelf iets te ontwikkelen.

In deze vragenlijst praktisch onderwijs zijn dezelfde onderwerpen aangehouden als bij theoretisch onderwijs, alleen zijn de meeste gevalideerde vragenlijsten vervangen door 1 of 2 zelfbedachte vragen. Bij de onderwerpen angst, depressie, suïcide en eetstoornissen zijn de gevalideerde vragenlijsten wel behouden: deze lijsten zijn van zichzelf kort en begrijpelijk, en deze onderwerpen zijn te belangrijk om risico te lopen jongeren te missen.

Vorig schooljaar is deze vragenlijst via een pilot in de meeste JEJG regio’s uitgeprobeerd en geëvalueerd. Na een aantal kleine aanpassingen, de vragenlijst praktisch onderwijs nu voor algemeen gebruik.