VO vragenlijst ook in Engels beschikbaar
Per 2023 heeft JEJG in het VO ook een Engelse versie van de vragenlijst in haar aanbod.
Per 2023 heeft JEJG in het VO ook een Engelse versie van de vragenlijst in haar aanbod.
Toen we ‘tegenover’ elkaar stonden in een leverancierspitch om de gezondheidsonderzoeken van GGD Drenthe te mogen faciliteren, werd al snel duidelijk: we zouden onze krachten moeten bundelen!
Per schooljaar 2022-2023 is er ook een vragenlijst specifiek voor het VMBO en het Praktijkonderwijs beschikbaar.
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) is geüpdate. JIj en Je Gezondheid ondersteunt het werken volgens het LPK.
In een recent overzichtsartikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie pleiten auteurs voor systematische en zeer proactieve vroegsignalering van psychosociale problemen door de JGZ.
Het Trimbos en TNO hebben een handige ‘bureaukaart’ met JGZ gespreksvaardigheden ontwikkeld. Op het A4 staan vier aandachtsgebieden voor gespreksvoering beknopt omgeschreven.
Minister Hugo de Jonge van VWS start in 2020 twee proeven met regionale expertisecentra voor de behandeling van eetstoornissen. Hij wil een structurele verbetering van de zorgketen voor kinderen en jongeren met eetstoornissen, in het bijzonder voor patiënten met anorexia nervosa.
Jan de Wilde, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut, onderschrijft het belang van uitvragen. ‘Vaak heeft de omgeving niet door dat het niet goed gaat met een jongere. Daarom is het belangrijk suïcidaliteit te herkennen en bespreekbaar te maken.’
De onderliggende vragenlijst is de Social Media Disorder Scale (SMDS – Van den Eijnden et al. 2016), die screent op problematisch gebruik van sociale media.
Zowel de doelgroep (ouders) als de gebruikers (JGZ-professionals) zijn positief over JEJG binnen het PO.
Dat is één van de uitkomsten van het onderzoek dat GGD Flevoland heeft uitgevoerd op basis van data uit ‘Jij en Je Gezondheid’.
De website Sameninmijnschoenen.nl richt zich op jongeren die zichzelf beschadigen, naasten en professionals.
Er is een nieuw introductiefilmpje voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Klik hier om het te bekijken!
Vanaf schooljaar 2018-2019 is het mogelijk de vragen in de vragenlijst voor het primair en voortgezet onderwijs te laten voorlezen.
Het voorbereidend onderzoek rondom Jij en je gezondheid primair onderwijs is afgerond. De uitkomsten staan beschreven in de factsheet.
Vanaf komend schooljaar, 2016-2017, zal ook CJG Rijnmond starten met Jij en je gezondheid. Het is de bedoeling dat Jij en je gezondheid in deze regio wordt ingezet in klas 3 van het VO. De voorbereidingen zijn in volle gang, zodat vanaf september gestart kan worden.
Vanaf komend schooljaar, 2017-2018, zullen 4 nieuwe regio’s aansluiten bij JEJG VO: GGD Flevoland, GGD Groningen, GGD IJsselland en JGZ Rivas (Zuid-Holland Zuid). Het totaal aantal organisaties dat gebruikt maakt van Jij en je gezondheidkomt daarmee op 8. De voorbereidingen zijn in volle gang, zodat vanaf september overal gestart kan worden.
De doorontwikkeling van Jij en je gezondheid voor het primair onderwijs is in volle gang. Vanaf september 2017 zal in Amsterdam een prepilot plaatsvinden. In deze fase zal onder andere worden gekeken naar de wijze van uitnodigen, het planproces, de werking van de applicatie en de respons. Doel van de prepilot is om eventuele ‘kinderziektes’ te signaleren … Continued
Op 4 Amsterdamse scholen is een pilot uitgevoerd, waarbij leerlingen voorafgaand aan de vragenlijst van Jij en je gezondheid de oorcheck hebben gedaan. De oorcheck is een online test, ontwikkeld door de hoorstichting. De test bepaalt hoe goed leerlingen sprak kunnen horen in ruis. Leerlingen krijgen direct na de test te zien of ze goed of niet … Continued
Omdat Jij en je gezondheid binnen het Voortgezet Onderwijs goed loopt en positief is ontvangen, wordt gestart met een doorontwikkeling van Jij en je gezondheid voor het primair onderwijs en voor de doelgroep 0 tot 4. Binnen het primair onderwijs zal Jij en je gezondheid op termijn worden ingezet bij het contactmoment voor 5- en 10-jarigen. De doorontwikkeling start met een … Continued
Deze week gaat het schooljaar 2016-2017 van start. De regio’s Amsterdam, Drenthe, Rijnmond en Zaanstreek-Waterland hebben komende periode de eerste afnames van Jij en je gezondheid. In vergelijking met vorig schooljaar zijn er twee nieuwe onderwerpen toegevoegd: ‘denken, denken, denken’ en ‘faalangst’.
Afgelopen periode zijn de eerste ervaringen opgedaan met het schoolgezondheidsprofiel van Jij en je gezondheid. Daarom start eind juni een evaluatie waarbij onder andere gekeken wordt naar de inhoud, de bruikbaarheid en het werkproces rondom het schoolgezondheidsprofiel. De evaluatie zal bestaan uit groepsgesprekken met adviseurs, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en scholen.
Aanstaande maandag, 14 september, staat in Amsterdam de eerste klassikale vragenlijstafname van Jij en je gezondheidgepland. Andere VO-scholen (Amsterdam, Drenthe en Zaanstreek-Waterland) en MBO-scholen (Drenthe) zullen volgen. Jeugdartsen en –verpleegkundigen gaan vanaf dat moment echt aan de slag met de nieuwe werkwijze.
In schooljaar 2014-2015 hebben drie GGD-en als eersten met Jij en je gezondheid gewerkt: Amsterdam, Drenthe en Zaanstreek-Waterland. Deze pilot is intensief begeleid door evaluatieonderzoek. Leerlingen, ouders, zorgcoördinatoren, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen waren in het algemeen zeer positief over de nieuwe werkwijze. Maar er werden ook verschillende tips ter verbetering gegeven. Afgelopen periode is er hard gewerkt om … Continued